tirsdag 31. mars 2020

Fysisk aktivitet uten nummer på brystet

«I et samfunn der alle blir målt, rangert og plassert av lærere, idrettsledere og likningsmyndigheter, er det godt det finnes friluftsliv der en selv kan velge både retning og hastighet». Dette skriver mine tidligere kollegaer Eivind Sømoe Hagen og Tore Mesna i en bok vi utarbeidet sammen for noen år tilbake. Jeg kom til å tenke på dem i dag da jeg tok en tur ut i nærmiljøet. I likhet med resten av den norske befolkning og i tråd med rådene fra våre helsemyndigheter, tusler jeg for det meste rundt hjemme eller i området rundt der jeg bor.

Eivind og Tore var opptatt av gleden av friluftsliv, gleden av bevegelse og fysisk aktivitet uten nummer på brystet. De var opptatt av gleden ved å bruke kroppen, gleden av å komme ut på tur og være i samspill med naturen. De var mindre opptatt av konkurranse, og argumenterte for at felles naturopplevelser bygde relasjoner og skapte gode minner.

Jeg har til daglig gleden av å jobbe sammen med dyktige og kunnskapsrike friluftsentusiaster på fakultetet, og fikk også muligheten av å drive forskning innen friluftsterapi da jeg fulgte Carina Ribe Fernee i hennes doktorgradsarbeid. En fantastisk dyktig og engasjert kollega. Samarbeidet med henne gav meg nye innsikter, og forsterket troen på kraften som ligger i samspillet mellom natur og mennesker. For meg trakk det også linjer tilbake til samarbeidet med Tore og Eivind.

For en som disse dager kan ha en tendens til å bli sittende mye foran ulike skjermer og fråtse i nyhetssendinger, og så er det fint å komme seg ut. Det skal ikke så mye til. Og det hjelper på alle måter. Dette bildet er hentet fra dagens spasertur. Kan anbefales det også.